Pero Zlatar

Mirjana Marković: Ženskoliki staljinoid ili vještica s Dedinja

Objavljeno: 14.03.2006.

http://www.jutarnji.hr/mirjana-markovic–zenskoliki-staljinoid-ili-vjestica-s-dedinja/22635/

Mirjana Mira Marković, životna družica Slobodana Miloševića, jedina među ženama utjecajnih srbijanskih ličnosti uživa veliku popularnost u srbijanskoj javnosti.

Srbi inače ne vole supruge svojih zvijezda. Nisu omiljene zato što se u javnosti smatra da je suprugama mjesto u muževljevoj sjeni, a mnoge od njih vole publicitet i ambicije su im šire od obitelji i odgajanja djece.

Zato su većini Srba antipatične i Danica, žena ministra vanjskih poslova Vuka Draškovića, i Glorija, koja je bila udana za bivšega načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića, pa i Snežana Stojković, supruga nogometnoga asa i predsjednika Crvene zvezde Dragana Piksija.

Njihova je suprotnost Mirjana Mira Marković. Njezina se popularnost može mjeriti jedino s popularnošću dviju udovica, Jovanke Broz i Ružice Đinđić, koje su uvijek bile samo ukrasna i tiha pratnja svojim muževima, predsjedniku SFRJ Titu i ubijenome srpskom premijeru Zoranu Đinđiću.

Otkako je Milošević 1986. zauzeo vlast u Srbiji pa sve do njegova svrgavanja 5. listopada 2000., Miru Marković pratila je fama željezne drugarice koja je, kao u kazalištu lutaka, vukla konce i sudbonosno usmjeravala svoga muža. No, za razliku od nevidljivih lutkara, Mira poslije predstava nije ostajala neprimijećena, nego je, žedna slave, tašto i narcisoidno izlazila na svjetla pozornice.

Mira i Slobodan bili su zajedno od prosinca 1958. kad su u gimnaziji u Požarevcu bili zaduženi da organiziraju školski doček Nove godine. Njemu, s nadimkom Cobe, bila je sedamnaesta, a ona, koju su zvali Baca, bila je godinu dana mlađa.

Prohodali su 1959., a odmah poslije primljeni su u Savez komunista. Oboje odlaze na studij u Beograd i završavaju ga u roku i s najboljim ocjenama. Ona je 1964. diplomirala sociologiju, a on pravo.

Slobodan je bio partijski sekretar Fakultetskoga odbora i predsjednik Ideološke komisije Univerzitetskoga komiteta SK. Već u ožujku 1965. Mirjana Marković i Slobodan Milošević stali su pred matičara. Ona je zadržala djevojačko prezime. U ljeto 1965. godine dobili su kćer Mariju, a 1974. sina Marka. U međuvremenu je Slobodan odslužio vojni rok u Školi rezervnih oficira u Zadru iz koje je izašao kao pričuvni kapetan.

Ubila mu majku

Kada ga je jednom posjetila, ponosno je poslije pričala intimusima, prorekla mu je u restoranuZagreb, uz lungomare, da će jednoga dana on naslijediti druga Tita i postati šef države.

Iz njihova beogradskoga susjedstva potekla je priča o drugom važnom događaju iz bračnoga života Miloševićevih. Mirjana Marković od prvih dana nije se podnosila sa Slobodanovom majkom Stanislavom koja se protivila sinovljevu izboru. I kad je svekrva iz Požarevca došla autobusom u Beograd da pričuva unuku, Mira joj je, bez riječi, zalupila vrata pred nosom. Očajna starica vratila se kući i objesila.

Biograf Slobodana Miloševića, vrsni beogradski novinar Slavoljub Đukić, ispričao je da je na majčinu sprovodu Milošević šapnuo bliskome prijatelju Giletu Đuriću: “Majka mi nikad nije oprostila Miru”.

Mira Marković bila je, pak, opčinjena svojom djecom kojoj je omogućila da zgrnu nemjerljiva bogatstva i postanu višestruki milijunaši. No, kada bi je u intervjuima pitali o njima, govorila je da su to marljivi ljudi koji su sve stekli poštenim radom.

Glasovita je njena izjava da je sin Marko prvi novac zaradio tako što je, umjesto dvije kifle koliko su mu davali, kupovao jednu, a ostatak štedio. S divljenjem je isticala kako je njen sinčić kao petnaestogodišnjak nosio gajbe s praznim bocama.

Željna publiciteta

Kantautor Bora Đorđević posvetio je Miri Marković rugalačku skladbu “Baba Jula” (aluzija na stranku JUL), dok ju je kolumnist Kurira Dragan Vučićević prozvao “ženskolikim staljinoidom”.

Iz njenih 16 knjiga može se koješta saznati. Vojislava Šešelja nazvala je fašistom, nasuprot tome što je on nju zvao crvenom vješticom s Dedinja. Ponekad je ogovarala čak i muža. “Godinama sam već zgranuta činjenicom da on može gledati kaubojske filmove, da čita Politikin zabavnik i da satima razgovara sa sinom o šasijama, kuplunzima i šoferšajbama”, napisala je Mira.

U jednoj od knjiga skupila je i svoje intervjue. Među njima je bilo i njeno prvo predstavljanje hrvatskoj javnosti 1990. u reviji Start. Razgovarala je s Aleksandrom Tijanićem. Današnji glavni direktor RTV-a Srbije rekao mi je da ga je sama pozvala i ponudila mu da je intervjuira.

Mirini novinski ‘horoskopi’

Mirina je riječ bila odlučujuća, mijenjala je sudbine i događanja. Najuvjerljiviji primjer su njezine kolumne u revijama Žena i Bazar. Novinari i diplomati su lako i brzo pronašli ključ za odgonetavanje Mirinih šifri. Po opisu bi zaključivali koga je uzela na zub i s kime će Milošević zaratiti, s kime razvrgnuti prijateljstvo, koga smijeniti.

Tako su saznavali da je pukla ljubav s Borislavom Jovićem, Milom Đukanovićem, Milanom Babićem, Biljanom Plavšić, Karadžićem, Šešeljem, Martićem, i brojnim ostalim saveznicima. Te su tekstove s pravom zvali – horoskopima.

Prva dama govorila je da voli nositi ‘cvet u kosi’

Mira Marković bila je sveučilišna profesorica, utemeljila je stranku Jugoslavenske ljevice (JUL), a u isto vrijeme je, kao na tekućoj vrpci, izbacivala knjigu za knjigom o trošku sponzora, među kojima su najizdašnija bila braća Karić, prevodila ih je na ruski, češki, kineski, japanski, grčki, španjolski, perzijski, bugarski, turski, talijanski, rumunjski, mađarski, njemački, slovenski, slovački, makedonski, albanski i rusinski. Putovala je u Kinu, Rusiju, Indiju, Grčku, Sloveniju, Rumunjsku, Bjelorusiju, gdje je uvijek tražila, i uglavnom izborila, tretman poput šefa države.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s